Strada Dobrogeanu Gherea 4

Endodontie

Endodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de studiul și tratamentul pulpei dentare (nervul) și a rădăcinii dentare. Cel mai des întâlnit tratament endodontic este cel al canalelor dentare.

Ca să putem înțelege ce înseamnă un tratament endodontic, va trebui să cunoaștem puțină anatomie a dintelui.

Acesta este format, de la exterior spre interior, din smalț, dentină și pulpa dintelui. Primele două componente sunt dure, iar pulpa, care se află în centrul său, este moale și conține vase sanguine, nervi și țesut conjunctiv.

Pulpa a fost cea care a creat țesutul tare al dintelui, în tot timpul devoltării dentiției. Ea se află pe tot parcusul dintre coroana dintelui și vărful rădăcinii acesteia. Deși de o importanță majoră în timpul creșterii dinților, odată ajunși la maturitate aceștia pot funcționa și fără pulpă.

Tratamentul endodontic devine necesar cand pulpa este inflamată sau infectată. Această patologie poate avea cauze multiple: carii profunde, proceduri stomatologice repetate, o ruptură a dintelui, vizibilă sau nu.

Dacă inflamația pulpei nu este tratată va apărea durerea și/sau abcesul dentar.

 

 

Simptome care semnalează necesitatea unui tratament de canal

Există căteva simptome care semnalează necesitatea unui tratament de canal:

  • Durere puternică când se mușcă sau mestecă

  • Dinți crăpați sau fisurați

  • Sensibilitate puternică la cald sau rece, chiar după ce cauza a fost îndepărtată

  • Carii profunde

Endodontul îndepărtează pulpa inflamată sau infectată, curăță canalul și îl modelează pentru a îl putea plomba. Acesta va fi sigilat în finalul procedurii. Pentru a finaliza lucrarea de ansamblu, dintele va avea nevoie de o coroană sau o plombă finală.

 

 

Tratamentul endodentic

Tratamentul endodentic se face în mai mulți pași:

  • O radiografie dentară

  • Anestezie locală

  • Coroana dentară este deschisă pentru a se ajunge la canal. Pulpa este curățată, la fel și canalele dentare

  • Canalale sunt pregătite și apoi umplute cu material biocompatibil.Se sigilează complet cu un ciment adeziv special. Se aplică o plombă temporară pe coroana dentară

  • În cazul în care dintele este incapabil să se autosusțină este necesară plasarea unui pivot dentar

 

În final se aplică o coroana sau o plombă permanentă de către medicul stomatolog. Necesitatea acoperirii cu o coroană depinde de tipul de dinte afectat.

Dinții localizați înspre interiorul gurii, (molarii și premolarii) folosiți în special la mestecat, în general au nevoie de coroane. Incisivii și caninii nu necesită acest tip de lucrare întotdeauna, însă fiecare caz trebuie evaluat individual.

Există și alte proceduri endodontice, cum ar fi rezecția rădăcinii dentare (îndepărtarea rădăcinii) sau rezecția apicală (îndepărtarea vărfului rădăcinii). Acestea se fac la recomandarea medicului endodont, când tratamentul de canal nu este suficient pentru a vindeca complet un dinte.

Este întotdeauna preferată salvarea unui dinte, în favoarea extracției. Nici un fel de punte sau implant nu va arăta sau funcționa la fel ca un dinte natural. Pentru a putea salva dintele, trebuie să apelăm la endodont imediat ce simptomele descrise mai sus apar, dar în special în caz de durere sau abces.

Tratamentul endodontic este făcut în totalitate sub anestezie, iar spre deosebire de extracție, nu doare în perioada de vindecare. Acest tratament specific vă ajută să vă mențineți zâmbetul natural și să mâncați alimentele preferate. Cu o îngrijire corectă, tratamentul de canal poate dura o viață întreagă.

Top