Strada Dobrogeanu Gherea 4

Cunoasterea și prevenirea bolilor cavitâţii bucale

Bacteriile din gura adulților și a copiilor pot duce la o răspândire a virusurilor sau la apariția cariilor dentare, a bolilor parodontale sau a altor infecții comune cavității bucale.
Unele dintre acestea pot fi prevenite cu o igienă orală adecvată și sunt rezolvate în câteva zile, în special infecțiile tipice copilăriei.

În alte cazuri, totuși, patologia poate fi mai severă și prelungită.
Cariile dentare și gingivita, atunci când sunt în formă severă, provoacă stări severe de inflamație și reabsorbție osoasă.
Periajul dintilor de doua sau trei ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si folosirea aței dentare sau a periuței de dinti o data pe zi, previne cariile dentare si bolile gingivale sau alte boli parodontale.
Datorită igienei orale adecvate, stomatologii, igieniștii dentari și medicii pot contribui mai ușor la tratamentul altor infecții orale.

Este important să tineti întotdeauna sub control sănătatea gurii și să recunoașteți bolile cavității bucale pentru a le rezolva cu intervenții profesionale adecvate.

1. Carii dentare
Cariile dentare sunt cauzate de un proces de demineralizare a dintilor.
Este una dintre principalele cauze alepierderii dinților la copiii sub 12 ani și este determinată în principal de bacteria Streptococcusmutans.

2. Gingivită
Gingivita, prima etapă a bolii parodontale, este cauzată de acumularea de bacterii a gingiei și de producerea ulterioară de toxine.
Gingiile reacționează la toxine cu stări inflamatorii și umflături, la originea sângerării care apare atunci când vă spălați pe dinți.

3. Boala parodontală
Dacă gingivita se extinde sub marginea gingiei și afectează structurile osoase și a țesuturilor care înconjoară și susțin dinții, determină boala parodontală.
Formarea pungiilor paradontale în jurul dinților poate provoca stări de inflamație și reabsorbție osoasă, precum și căderea dințilori datorită distrugerii osului.

4. Boala mana-gură-picioar
Boala mâna-gură-picior este o infecție pe care scolarii și preșcolari se pot contamina cu mare ușurință. După una sau două zile de durere în gât și febră, vezicule mici dureroase pot apărea în cavitatea bucală, pe palma mâinilor, pe tălpile picioarelor și pe fese. Din fericire, erupția dispare în trei zile.

5. Herpangine
Herpangin, de asemenea, numit herangină sau faringită veziculoasă, este o infecție legată de boala mâinilor-gură-picioare care afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani și apare în principal în timpul verii și toamnei. Febra, durerea în gât și dificultatea de înghițire suntprimele simptome ale infecției, urmate de apariția unor vezicule mici în partea din spate a cavității bucale care tind să ulcereze în caz de ruptură.
Herpangina se vindecă de obicei în trei până la cinci zile.


6. Aftele
Proliferarea excesivă a Candida albicans, o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, poate determina apariția aftelor. Terapiile medicale, cum ar fi antibioticele, chimio terapia sau alte terapiile radioactive, pot fi, de asemenea, printre factorii declanșatori. Boala se caracterizează prin apariția plăcilor albicioase și lăptoase pe limbă, în interiorul obrajilor, pe cerul gurii și în partea din spate a gurii.
Aftoasă este una dintre cele mai frecventeinfecțiiînrândulpacienților cu HIV.

7. Rănile de cancer oral
Rănile de cancer sunt leziuni mici care se formează pe gingii sau in țesuturile mucoasei orale.
Stomatologii le numesc stomatită aftoasă sau ulcere aftoase.
Ele sunt deosebit de răspândite în rândul copiilor și adolescenților, dar originea si mecanismul care duc la apariția lor nu sunt pe deplin cunoscute.
Printre posibilele cauze declanșatoare pot fi, stresul, modificările hormonale, tulburările imune, hipersensibilitatea la anumite  alimente și infecții care pot rezulta. Leziunile tind să se vindece în termen de 10-14 zile.

8. Leziunile la rece
Leziunile la rece sunt o infecție pe scară largă cauzată de virusul herpes Simplex. Această boală poate începe cu simptome asemănătoare gripei, vezicule și ulcere pe gingii și limbă, dar poate avea, de asemenea, un curs complet asimptomatic. După infecție, virusul rămâne în organism permanent, dar cu precauțiile necesare poate să rămâne în stare latentă. Recidivele sunt de obicei mai puțin acute și se rezolvă în decurs de o săptămână sau cel mult 10 zile. Veziculele umplute cu lichid tind să apară în jurul gurii și după una sau două zile, se rup, dând naștere la formarea de cruste, fără a provoca nici un alt disconfort.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, purtători ai virusului Simplex, pot dezvolta uneori stomatită herpetică sau gingivită, afecțiune care se manifestă prin umflarea gingiilor și apariția veziculelor izolate. Copii pot avea febră, pot fi mai iritati și pot obosi mai ușor. În zilele următoare, simptomele descrise mai sus apar pe gingii, în timp ce gura este de obicei acoperită cu ulcere mici.
Când simptomele dispar, virusul rămâne inactiv în organism, dar se poate reactiva în caz de stres sau situații traumatice și expunerea excesivă la soare și frig.

Top