Strada Dobrogeanu Gherea 4

Tot ceea ce trebuie sa stii despre gingivita

Aproximativ 80% dintre adulti sunt afectati de gingivita. Lasata netratata, poate genera complicatii si poate duce pana la caderea dintilor, de aceea este foarte important sa avem o igiena dentara corespunzatoare si sa mergem la stomatolog regulat.

Ce este gingivita?

Gingivita este inflamatia gingiilor si prima etapa a unor afectiuni mai grave, cum ar fi parodontoza. Gingivita poate avea forme usoare sau agravante, cauza principala fiind infectia bacteriana. Acest lucru poate fi explicat foarte simplu: fiind un spatiu cald si umed, cavitatea bucala permite aparitia si dezvoltarea bacteriilor, atunci cand igiena orala este deficitara. Un sistem imunitar slab poate duce la o evolutie rapida a acestei afectiuni, la fel ca si consumul de alcool si tutun.

Care sunt cauzele?

Gingivita poate avea mai multe cauze, de aceea te sfatuim sa fii cat se poate de atent la instalarea primelor simptome.

Placa dentara este o prima cauza. Atunci cand se acumuleaza in exces si nu este indepartata, placa dentara reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si implicit o cauza importanta, dar nu singura.

Tartrul are si el rolul lui in declansarea gingivitei. In timp ce placa dentara poate fi inlăturata mai usor, tartrul este mai dificil de eliminat acasa, de aceea este necesara o igienizare profesionala. Tartrul ”protejeaza” bacteriile care se acumuleaza, bacterii care elimina diferite toxine si pot duce la aparitia iritatiilor gingiilor.

Bolile- Un lucru mai putin stiut este faptul ca atunci cand suferi de diferite afecțiuni medicale, creste si riscul aparitiei gingivitei. Acest lucru se intampla in cazul persoanelor care sufera de diabet, HIV sau a celor care fumeaza.

Schimbarile hormonale, igiena dentara precara, precum si predispozitia genetica sunt cauze la fel de importante.

La ce simptome sa fii atent?

Simptomele gingivitei sunt multiple, iar pacientii ar trebui sa fie foarte atenti la instalarea lor. Aici nu vorbim de o inflamatie usoara, ci de o evolutie agravanta a simptomelor care pot conduce catre pierderea dintilor.

Acestea sunt simptomele la care trebuie sa fiti foarte atenti:

  •   Gingii rosii, sensibile la atingere sau umflate
  • Sangerari gingivale
  • Respiratie urat mirositoare, care persista
  • Sensibilitate crescuta a dintilor
  • Dinti care devin instabili si se misca atunci cand sunt atinsi
  • Spatii care apar intre gingie si dinți, gingii care se retrag si creaza impresia unor dinti mai lungi.
  • Ce este de facut?

Atunci cand observati aceste simptome, este indicat sa faceti programare la medicul stomatolog, care poate diagnostica aceasta afecțitune si care poate construi un plan de tratament adecvat.

Investigatiile care se realizeaza pentru diagnosticarea acestei afectiuni sunt  radiografiile dentare si examinarea dentara.

Lucruri pe care nu le stiai

Potrivit unor studii recente, exista o legatura intre boala parodontala si o crestere a beta-amiloidului din creier. De asemenea, un anume tip de bacterie din cazurile de parodontoza  poate fi regasita si in unele cazuri de Alzheimer sau afectiuni cardiace, potrivit unui material parut pe medicalnewstoday.com

Top