Strada Dobrogeanu Gherea 4

Ai aparat dentar? Află cum îl poți întreține în câțiva pași simpli!

Purtarea unui aparat dentar implică un set de reguli de igienă, de care pacienții trebuie să țină cont, pentru a menține o stare de confort și pentru a evita situații neplăcute sau incidentele legate de eventuale infecții. Care sunt aceste reguli de igienă de care trebuie să țineți cont atunci când aveți montat un aparat dentar? Aflați din materialul de mai jos.

Cele mai des întâlnite tipuri de probleme atunci când este montat un aparat dentar sunt legate de retenția alimentelor. De aceea, este foarte important ca pacientul să aibă o igienă dentară corespunzătoare acasă.

1. Periază corect

Atunci când este montat un aparat dentar fix, trebuie să folosiți periuțe speciale, deoarece periuțele normale nu ajută foarte mult, din simplu fapt că nu pot scoate resturile alimentare dintre brackeți. Dușurile bucale sunt foarte eficiente și ele, din acest punct de vedere. Elasticele intra-orale trebuie să fie scoase înainte de periaj. Este foarte important ca dinții să fie periați după fiecare masă, periajul de seară fiind cel mai important! Folosește o pastă de dinți, apă de gură cu fluor și antiplacă. Folosește o periuță specială, ortodontică, spre exemplu Gum Ortho.

  •  Începe prin a clăti energic gura cu apă, pentru a dezlipi mâncarea de pe aparatul dentar. Arcadele să fie întredeschise, nu ținem dinții strânși și nu facem mișcări sus-jos.
  • Periuța trebuie ținută cu perii perpendiculari pe suprafața dintelui ( nu pe gingie ), efectuându-se mișcări orizontale combinate cu mișcări circulare.
  • Apoi, cu perii orientați sub brackeți ( privind spre gingie) și deasupra ( cu perii orientați către varful dinților), mișcările vor fi scurte și energice.
  •  La final, poziționăm capul periuței în unghi de 45 grade, pe linia dintre dinte și gingie. Facem mișcările dinspre gingie spre dinți, atât sus, cât și jos. Trebuie periat interiorul dinților, pe suprafața molarilor, efectuând mișcări circulare energice. Deasemenea, este important și periajul limbii.

2. Folosește periuțe interdentale și ață dentară

Periuțele interdentale sunt eficiente pentru a curăța zonele din jurul brackeților și pentru a ajunge în zonele mai puțin accesibile. Aceastea sunt disponibile în mai multe mărimi, pentru a putea fi folosite atât pentru spații înguste, cât și pentru spații mai largi.  Folosește și ața dentară super floss pentru a curata spațiile dintre dinți.  Dușul bucal este un auxiliar eficient în menținerea unei bune igiene orale și este indicat a fi folosit doar după periajul dentar. O igienă orală deficitară determină apariția cariilor, petelor albe cretoase ( demineralizarea smalțului) și inflamarea gingiei.

3. Igienizează aparetele dentare acasă. 

Sunt mai multe metode de igienizare a aparatului dentar, și aici vorbim de cele mobile. Atunci când nu se află în cavitatea bucală, aparatele dentare pot fi păstrate într-un recipient perfect curat. Pot fi spălate cu apă și săpun, folosind o periuță de dinți, alta decât cea folosită la periajul dentar. Zonele asupra cărora trebuie să insiști sunt cele de la nivelul șurubului, deoare acolo se adună placa bacteriană sau tartrul. De asemenea, este recomandată și introducerea aparatului dentar într-un pahar cu apă, cu o tableta specială de igienizare. Această procedură se face la un interval de 5-7 zile.

4. Vino la control și igienizare profesională

O dată la trei luni este recomandat ca aparatul să fie igienizat profesional, iar pacientul pacientul să beneficieze de metodele de igienizare din cabinet: detartraj, periaj profesional, air flow și tratament de fluorizare.

5. Fii atent la alimente

Pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar, trebuie să fiți foarte atenți la ce mănânci. Chiar dacă purtarea aparatului nu îngreunează masticația, unele alimente pot fi nocive. De exemplu, produsele zaharoase și cele care conțin amidon favorizează formarea plăcii. La fel cum alimentele crocante sau lipicioare pot fi dificil de eliminat de pe aparatul dentar. Evitați pe cât de mult posibil alimentele tari, cum ar fi morcovii sau merele, pentru că pot deteriora aparatul. Și cel mai important, renunțați la băuturile acidulate.

Este foarte important ca orice problemă întâmpinată să fie comunicată specialistului, care poate veni cu sfaturi utile pentru remedierea lor rapidă.

 

Top