Strada Dobrogeanu Gherea 4

Frica de stomatolog există! Vezi dacă te numeri printre cei care au această fobie!

Simpla pronunție a cuvântului ”stomatolog” îți induce o stare de neliniște. Gândul că vei ajunge în acel cabinet alb, în care un om îmbrăcat tot în alb va sta periculos de aproape de tine îți dă fiori pe șira spinării. Acestea sunt primele semne că suferi de odontofobie, adică teama de dentist. Și cei mici au simptome similare, frica de stomatolog manifestându-se la ei prin plânsete acute și refuzuri categorice de a părăsi domiciliul.

Odontofobia este teama de stomatolog și de tot ceea ce înseamnă această meserie, inclusiv teama de a merge la o consultație  stomatologică inofensivă.  Așa că dacă amâni de ceva timp mersul la stomatolog și nu ai argumente solide pentru acest lucru, este foarte posibil să suferi de această fobie.

Dar cum ajungi să ai această teamă?

În cele mai multe dintre cazuri, teama apare din copilărie, cauzele fiind intervenții chirurgicale sau dureri foarte puternice ale dinților care nu au fost tratate sau gestionate corespunzător. Există posibilitatea ca aceste amintiri dureroase să nu fie conștiente, dacă luăm în calcul faptul că durerile dentare apar încă din primele luni de viață, iar bebelușul dezvoltă diferite sisteme de apărare pentru a le contracara. Mai târziu, în copilărie, experiența durerilor dentare poate deveni traumatizantă, ceea ce îl determină pe copil să dezvolte o atitudine anxioasă față de acest tip de tratamente chiar și atunci când ajunge la maturitate. 

Uneori, această fobie este ”moștenită” indirect. Frica se poate dezvolta în momentul în care oamenii află despre experiențele traumatizante ale altora, fără ca ei să fi avut acea experiență. Un factor declanșator sunt și materialele prezentate în presa scrisă sau audio-video, axate pe cazuri de malpraxis sau alt tip de incidente privind tratamentele dentare, cazuri izolate, dar ridicate la nivel de practică generală. 

De asemenea, și experiențele neplăcute cu doctorii în spital pot conduce la teama de halatele albe sau mirosul de antiseptic.

Persoanele cu sensibilitate dentară, predispuse către odontofobie

Sensibilitatea dentară ridicată sau intervențiile chirurgicale complexe pot fi alte cauze ale apariției fobiei dentare, durerea fiind factorul declanșator.  De obicei, durerea semnalează o leziune tisulară și este un mecanism de apărare, care previne agravarea leziunii. Durerea poate fi provocată de factori externi(rece, fierbinte, dulce, sărat, acru), de carii sau poate apărea spontan, cauzată fiind de un accident de masticație, precum și de un tratament stomatologic agresiv.

Cum se poate elimina această fobie?

Pentru pacientul- adult, odată ce această fobie este conștientizată, acesta se află cu un pas mai aproape de conștientizarea problemei. Câteva sugestii pentru depășirea acestei frici ar fi, potrivit specialiștilor:

  • Metoda celui mai groaznic scenariu- Folosindu-se de imaginație și pornind de la întrebarea ”Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla”, pacientul poate dezvolta diferite scenarii. Odată vizualizate și conștientizate, aceste scenarii reduc frica.
  • Documentare- Frica poate fi redusă și prin educație și informare. Cel care suferă de această fobie se poate documenta pe marginea procedurilor și tratamentelor existente, a tipului de anestezice existente sau a altui tip de metode de ameliorare a durerii sau tratare a problemelor dentare.  Așa va afla și se va convinge că tehnologia a avansat atât de mult, încât nu va simți nimic în timpul procedurii, pentru că va fi sub anestezie.
  • Puțin câte puțin- În primul rând, pacientul trebuie să vrea să scape de această fobie. Depășirea limitelor, puțin câte puțin în fiecare zi, poate face minuni. Vizita în clinică, apoi în cabinet, apoi discuția cu medicul specialist pot fi 3 pași foarte importanți în acest sens.

Atunci când vine vorba de copii care au frică de medicul stomatolog, lucrurile sunt puțin mai complicate, dar nu imposibil de pus în practică. În mod evident, părinții au un rol esențial în a-l ajuta pe micul pacient să scape de această fobie. Odată ajuns în cabinet, medicul specialist va completa efortul părinților.

Există un set de reguli de aur care pot ajuta copilul să treacă de această temere:

  • Vizitele de la vârste fragede în cabinetul stomatologului pentru controale de rutină
  • Evitarea folosirii cuvintelor care au conotație negativă, precum ”durere” și ”rău”
  • Focusarea pe povestirea experiențelor fericite și a beneficiilor mersului la stomatolog
  • Familiarizarea copilului cu periuța de dinți
  • Găsirea unui medic pedodont compatibil cu cel mic, care să îl familiarizeze cu aparatura din cabinet și mirosurile specifice de cabinet
  • Joaca de-a dentistul poate ajuta, de asemenea

 

 

 

 

Top